Hoe koop je een goedkope tweedehandsauto?

Niet iedereen wil veel geld uitgeven aan een auto. Voor sommige mensen is een auto namelijk puur een vervoersmiddel. Het maakt hen niet uit hoe het voertuig eruitziet. Zolang deze maar goed functioneert. Wanneer je zo over auto’s denkt, dan is het logisch dat je ook niet veel geld wilt uitgeven aan een geschikt voertuig. Een tweedehandsauto is genoeg, en het liefst een goedkope tweedehandsauto.

Maar hoe koop je deze? Wat is de beste manier om een tweedehandsauto te kopen? Wij geven je in dit artikel een paar handige tips. Wanneer je deze gebruikt, dan zal je zeker een auto kunnen kopen tegen een schappelijke prijs.

Het draait niet alleen om het geld

Wanneer je een tweedehandsauto koopt, dan moet je begrijpen dat het niet alleen om de prijs gaat. Het is onverstandig om puur alleen op de prijs te letten. Wanneer je namelijk voor de allergoedkoopste optie gaat, dan heb je de kans dat je een voertuig koopt dat totaal niet goed functioneert. Je geeft dan misschien weinig geld uit, maar je hebt er ook helemaal niets aan.

Het is dus altijd belangrijk om bij een tweedehandsauto na te gaan of het voertuig dat je op het oog hebt nog wel goed werkt. De prijs is belangrijk, maar de kwaliteit ook. Dit moet je altijd in je achterhoofd houden.

Tip 1: zoek een goeie auto uit

Sommige auto’s zijn zelfs tweedehands nog heel erg gewild en daarom vrij duur. Denk bijvoorbeeld aan de Volkswagen Golf, of de Ford Focus. Ook de BMW 3-serie is prijzig. Het is heel erg moeilijk om deze auto goedkoop van iemand over te nemen.

Andere auto’s zijn een stuk minder waardevast. Denk bijvoorbeeld aan een Renault Twingo. Bijkomend voordeel: een Twingo is ook goedkoop om in je bezit te hebben. Het verbruik is laag en je hebt maar weinig onderhoudskosten.

Er zijn talloze sites waar tweedehandsauto’s te vinden zijn. Vaak hebben ze ook handige zoekopties. Je kunt bijvoorbeeld sorteren op prijs, maar ook op bouwjaar. Het is ook mogelijk om beide zoekfuncties te gebruiken. Zo kun je een mooie selectie maken. Zoek bijvoorbeeld naar auto’s met een prijs onder de 1000 euro. Vervolgens kun je de resultaten verder onderzoeken. Bekijk bijvoorbeeld welke merken bekend staan als betrouwbaar en welke niet.

Tenslotte is het ook een goed idee om eens over de landsgrenzen te kijken. In Duitsland zijn tweedehandsauto’s vaak een stuk goedkoper. Ook zijn auto’s over het algemeen beter onderhouden in Duitsland.

Tip 2: Een hogere kilometerstand, betekent vaak een lagere prijs

Vaak willen mensen geen auto die meer dan 200.000 kilometer heeft gereden. Dit biedt mogelijkheden voor jou. Soms kan een auto die veel heeft gereden nog prima bruikbaar zijn, vooral wanneer je niet van plan bent om heel veel te rijden.

Dit moet dan wel een auto zijn die voornamelijk op de snelweg heeft gereden, en niet regelmatig zwaarbeladen was.

Tip 3: Bekijk ook de onpopulaire auto’s

Voor sommige auto’s geldt dat veel mensen deze absoluut niet tweedehands willen kopen. De Alfa Romeo is hier een goed voorbeeld van.

Veel mensen wilden dit voertuig nooit kopen vanwege de roestplekken. Tegenwoordig staat deze auto bekend als onbetrouwbaar.

Toch zijn er de nodige tweedehands Alfa Romeo’s die prima bruikbaar zijn. En deze kan je vaak goedkoop op de kop tikken omdat er weinig vraag naar is. Het is zeker de moeite waard om eens goed onderzoek te doen naar deze auto’s om te zien of er iets tussen zit.

Tip 4: Kleine, zuinige en goedkope auto’s: niet altijd de beste keuze

Sommige auto’s hebben de reputatie dat ze zuinig en goedkoop zijn. Dit klinkt natuurlijk als muziek in je oren, maar je moet wel oppassen. Iedereen is op de hoogte van deze reputatie, waardoor de auto’s na 15 jaar nog steeds populair en dus duur zijn. Tegelijkertijd zijn ze vaak helemaal niet meer zo zuinig, en ook niet zo goedkoop in het onderhoud.

Koop dus niet zomaar een auto met een goede reputatie, terwijl je ervan uitgaat dat alles zo goed is. Je moet altijd onderzoek blijven doen, en goed blijven nadenken.

Tip 5: Koop je tweedehandsauto bij een particulier

Wanneer je een tweedehandsauto wil kopen dan kan je dat doen via een handelaar of van een particulier. Vaak is het beter om de auto van een particulier over te nemen. Waarom is dat zo?

Wanneer iemand over een auto beschikt die veel reparaties nodig heeft, dan zal hij of zij hem van de hand willen doen, en gewoon een nieuwe auto willen kopen. Vaak verkopen ze daarom deze auto’s aan een handelaar. Deze knapt de auto op en verkoopt hem door. Echter, de auto’s zijn geen lang leven beschoren. Soms zijn ze binnen een jaar al volkomen onbruikbaar. Koop daarom niet van handelaren.

Wanneer je direct bij een particulier koopt, dan heb je de kans dat je een auto overneemt die jarenlang goed onderhouden is. Dat wil je hebben. Verder is het veel makkelijker om te onderhandelen met een particulier. Handelaren zijn hier een stuk gehaaider in.

Tip 6: Het onderhoud, hoe staat het daarmee?

Auto-onderdelen zijn regelmatig aan een onderhoudsbeurt toe. Wanneer dit constant uitgesteld wordt, dan zal je uiteindelijk een hogere prijs moeten betalen. Er moet dan namelijk heel veel in één keer gedaan worden. Een auto die in een slechte staat verkeert, kan dan dus best duur zijn, ook al kan je hem voor een schappelijke prijs kopen. Een automonteur heeft namelijk vaak een uurtarief van 60 euro. En hier komen ook nog kosten voor nieuwe materialen bij. Het is daarom erg verstandig om goed te kijken naar de staat van de auto.

Tip 7: Wees geduldig

Soms is het niet mogelijk om een goede auto te vinden. Het is dan verstandig om af te wachten. Sluit niet een slechte deal omdat je ongeduldig bent. Om dit te voorkomen is het een goed idee, om lang van tevoren te beginnen met zoeken. Wacht niet tot het allerlaatste moment. Dan moet je soms wel een auto kopen en heb je niet de mogelijkheid om een goede deal te sluiten.

Website door BlueBird Media ©